FAQ  •  Register  •  Login

Version 1.8 problems with Windows Home Server

<<

Vic Russell

Serviio newbie

Posts: 14

Joined: Sun Oct 27, 2013 10:11 am

Post Sun Jul 16, 2017 4:27 pm

Version 1.8 problems with Windows Home Server

Hi,
I have a Tranquil SQA-5H Windows Home Server. I have just updated to version 1.8 of Serviio. Nothing now works. When I try to run the Serviio Console is not a valid Win32 bit application. I assume my server is 32 bit and mabe the problem is that this new version is 64 bit. However I did not see anything about this in the release notes requirements. If this is the case, can I revert to a 32 bit version? If not, can you help with any other advice?
My licence file is named : Serviio_5bf3a99af0dd4a938e55bec94df35c31.lic
Thanks,
Vic Russell
<<

atc98092

User avatar

DLNA master

Posts: 2217

Joined: Fri Aug 17, 2012 10:22 pm

Location: Washington (the state) - temporary assignment to Washington DC

Post Mon Jul 17, 2017 12:27 am

Re: Version 1.8 problems with Windows Home Server

Windows Home Server is most likely 64 bit. I know mine is. But I don't run Serviio on that particular computer.

I believe you are attempting to use a shortcut to something that no longer exists. Serviio console no longer has a dedicated application, but instead has a wrapper that opens a web browser. You don't even need to use that. On your server, just open http://localhost:23423/console. You can also access it from any other computer on your network by changing "localhost" to either the server name or IP address.

Serviio is not a 64 bit application, so there's no need to revert to a different version.

Is Serviio itself still running, i.e. can you access your media from a player on your network?
Dan

Panasonic ST30 Plasma, Samsung JU7100 4K TV, Sony BDP-S3500, Sharp 4K Roku TV, Roku 2 XS, 4, Ultra and Stick, Yamaha RX-V679 AVR.
Primary server: Intel i5-6400, 8 gig ram, Windows 10 Pro, 18 TB hard drive space | Test server Windows 7 Home Premium, AMD Phenom II X4 965, 8 gig ram

Enable debug logging Identify video file contents
<<

Vic Russell

Serviio newbie

Posts: 14

Joined: Sun Oct 27, 2013 10:11 am

Post Mon Jul 17, 2017 2:02 pm

Re: Version 1.8 problems with Windows Home Server

Thank you for that atc98092.
I can now get the web based console as you suggested. All seems OK there and I can see that Serviio has found the music, video and picture files. However, my Samsung TV reports that it cannot find any files even though it lists Serviio as a server. In addition, my Windows Media Player does not list Serviio as it used to. Any ideas? Thanks. Vic.
<<

Vic Russell

Serviio newbie

Posts: 14

Joined: Sun Oct 27, 2013 10:11 am

Post Mon Jul 17, 2017 2:20 pm

Re: Version 1.8 problems with Windows Home Server

Hi Dan,
Further information: My Sony Blue Ray player can see Serviio and play files. My Samsung TV can see Serviio but says there are no files to play. My Windows Media Player on my Win 10 PC cannot see Serviio at all. Although the Sony can see and play the files, things work really slowly; i.e. when switching between albums, artists etc.
<<

atc98092

User avatar

DLNA master

Posts: 2217

Joined: Fri Aug 17, 2012 10:22 pm

Location: Washington (the state) - temporary assignment to Washington DC

Post Mon Jul 17, 2017 5:44 pm

Re: Version 1.8 problems with Windows Home Server

Check to see which profile is assigned to your Samsung TV. They don't always get the correct profile assigned, and the wrong profile could impact what's available. Also, if you look in the Folder view I think it will show titles regardless of if Serviio thinks it can be played.

I don't see any performance issues with my Sony BD player, but it's usually the wife that uses it. If it was acting up, I'm sure I'd hear about it!
Dan

Panasonic ST30 Plasma, Samsung JU7100 4K TV, Sony BDP-S3500, Sharp 4K Roku TV, Roku 2 XS, 4, Ultra and Stick, Yamaha RX-V679 AVR.
Primary server: Intel i5-6400, 8 gig ram, Windows 10 Pro, 18 TB hard drive space | Test server Windows 7 Home Premium, AMD Phenom II X4 965, 8 gig ram

Enable debug logging Identify video file contents
<<

freaknik

User avatar

DLNA master

Posts: 107

Joined: Thu Mar 27, 2014 2:05 pm

Post Tue Jul 18, 2017 4:38 am

Re: Version 1.8 problems with Windows Home Server

makes whipping sound. Is the host on static ip? That could be ya problem.
<<

Vic Russell

Serviio newbie

Posts: 14

Joined: Sun Oct 27, 2013 10:11 am

Post Wed Jul 19, 2017 3:36 pm

Re: Version 1.8 problems with Windows Home Server

Thanks for all that. I do not understand the Samsung profile bit. I don't seem to have any profiles set up in Serviio for particular TVs. I have found that I can connect to Serviio about 1 in 20 times through the TV. Once connected it all seems OK.
<<

Vic Russell

Serviio newbie

Posts: 14

Joined: Sun Oct 27, 2013 10:11 am

Post Wed Jul 19, 2017 6:19 pm

Re: Version 1.8 problems with Windows Home Server

freaknik wrote:makes whipping sound. Is the host on static ip? That could be ya problem.

Not on static ip. Thanks for the suggestion though. Vic
<<

Vic Russell

Serviio newbie

Posts: 14

Joined: Sun Oct 27, 2013 10:11 am

Post Mon Jul 24, 2017 10:45 am

Re: Version 1.8 problems with Windows Home Server

I now have the solution. I chose another Samsung profile. It had chosen the correct one according to my model year (2010) but I found that a much later one worked fine. Thanks Dan for the suggestion.
<<

atc98092

User avatar

DLNA master

Posts: 2217

Joined: Fri Aug 17, 2012 10:22 pm

Location: Washington (the state) - temporary assignment to Washington DC

Post Mon Jul 24, 2017 12:07 pm

Re: Version 1.8 problems with Windows Home Server

Yep, profiles can be a bugger. Notice how many Sony profiles there are, trying to cover the variances between them. Glad you found one that works for you! :D
Dan

Panasonic ST30 Plasma, Samsung JU7100 4K TV, Sony BDP-S3500, Sharp 4K Roku TV, Roku 2 XS, 4, Ultra and Stick, Yamaha RX-V679 AVR.
Primary server: Intel i5-6400, 8 gig ram, Windows 10 Pro, 18 TB hard drive space | Test server Windows 7 Home Premium, AMD Phenom II X4 965, 8 gig ram

Enable debug logging Identify video file contents

Return to Serviio Support & Help

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 13 guests

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.