FAQ  •  Register  •  Login

Any real fix to "Cannot connect to server, it doesn't..."

<<

LexSima

Serviio newbie

Posts: 5

Joined: Sun Jan 25, 2015 9:11 pm

Post Wed Sep 19, 2018 11:20 am

Re: Any real fix to "Cannot connect to server, it doesn't...

Hello everyone,

I have the same problem. It keeps repeating, no matter the version I've used. After a few months of working just fine, I keep receiving the same message: "Cannot connect to the server. It doesn't seem to be running", always after a restart, with no changes in hardware or software.

I've been using Serviio for at least 4 few years now and it worked great on 2 TVs, no matter the version. Not a single real problem until, with each version and out of the blue, I come to a point where it fails to load anymore, without me making any changes to the system. I usually leave my PC on for days or weeks, but sometimes I have to shut it down or restart it. That seems to be the trigger for the message. If I do an uninstall and reinstall the same or another version, it will work again. But it's a bother. My library is now quite big and it literally could take half a day or more to load it again. I would rather find out what the problem is and resolve it, than keep uninstalling.

I've read about possible solutions on the forum, but they don't seem to work. I've tried a delay start through regedit, I've tried restarting a bunch of times, I've tried repairing/uninstalling Java related files, running it as admin, and a few other things - the console won't start - it will always give me the "Cannot connect" message.

Windows 7 (64) with a variable IP due to ISP. Serviio version 1.9.2

Here's how my log looks like (I've removed the media files being played or added, the rest is there entirely) for the last month:
  Code:
2018-08-21 23:58:15,900 INFO  [UpdateChecker] Checking if a new version is available
2018-08-22 00:15:48,214 WARN  [RendererManager] Error while retrieving renderer description from http://192.168.1.225:7676/smp_19_: connect timed out
2018-08-22 16:02:04,620 INFO  [RendererManager] Stored a new renderer: uuid='c638517d-7c54-4627-91ef-7ec86af05e85', name = 'Unrecognized device', ipAddress='192.168.1.231', profile = '1', accessGroupId = '1'
2018-08-22 16:10:22,918 WARN  [MultiCastUtils] Host IP address 192.168.1.186 is not available, will try again 9 times
2018-08-22 16:10:27,944 INFO  [DiscoveryAdvertisementNotifier] Leaving DiscoveryAdvertisementNotifier
2018-08-22 16:10:27,944 INFO  [DiscoverySSDPMessageListener] Leaving DiscoverySSDPMessageListener
2018-08-22 16:10:27,944 INFO  [EventDispatcher] Leaving EventDispatcher
2018-08-22 16:10:27,944 INFO  [EventSubscriptionExpirationChecker] Leaving EventSubscriptionExpirationChecker, removing all event subscriptions
2018-08-22 16:10:28,106 INFO  [Device] Updated bound IP address of Device with UUID: 93ea9883-8147-37de-964f-11df298a635d, bound address: 192.168.1.186
2018-08-22 16:10:28,106 INFO  [EventSubscriptionExpirationChecker] Starting EventSubscriptionExpirationChecker
2018-08-22 16:10:28,107 INFO  [EventDispatcher] Starting EventDispatcher
2018-08-22 16:10:28,107 INFO  [DiscoveryAdvertisementNotifier] Starting DiscoveryAdvertisementNotifier
2018-08-22 16:10:28,135 INFO  [DiscoverySSDPMessageListener] Starting DiscoverySSDPMessageListener using interface eth3 (Realtek PCIe GBE Family Controller) and address 192.168.1.186, timeout = 0
2018-08-22 16:41:59,956 INFO  [RendererManager] Stored a new renderer: uuid='0b208a58-068f-4d2a-9b4b-9d027ca4c49d', name = 'Windows Media Player', ipAddress='192.168.1.186', profile = '1', accessGroupId = '1'
2018-08-22 23:58:16,813 INFO  [UpdateChecker] Checking if a new version is available
2018-08-23 15:53:53,898 WARN  [RendererManager] Error while retrieving renderer description from http://192.168.1.245:7676/smp_14_: URL 'http://192.168.1.245:7676/smp_14_' returned status code '401'
2018-08-23 20:02:46,402 WARN  [RendererManager] Error while retrieving renderer description from http://192.168.1.245:7676/smp_14_: URL 'http://192.168.1.245:7676/smp_14_' returned status code '401'
2018-08-23 23:58:17,724 INFO  [UpdateChecker] Checking if a new version is available
2018-08-24 19:03:01,630 WARN  [RendererManager] Error while retrieving renderer description from http://192.168.1.245:7676/smp_14_: URL 'http://192.168.1.245:7676/smp_14_' returned status code '401'
2018-08-24 23:58:18,637 INFO  [UpdateChecker] Checking if a new version is available
2018-08-25 04:40:45,662 WARN  [RendererManager] Error while retrieving renderer description from http://192.168.1.245:7676/smp_14_: connect timed out
2018-08-25 09:38:10,815 WARN  [RendererManager] Error while retrieving renderer description from http://192.168.1.225:7676/smp_19_: connect timed out
2018-08-25 13:49:51,301 INFO  [RendererManager] Stored a new renderer: uuid='0b7afcdb-d23a-4fb7-b9b6-c669d89bc2dc', name = 'Unrecognized device', ipAddress='192.168.1.1', profile = '1', accessGroupId = '1'
2018-08-25 23:58:19,550 INFO  [UpdateChecker] Checking if a new version is available
2018-08-27 14:30:10,511 INFO  [RetryExec] I/O exception (java.net.SocketException) caught when processing request: Connection reset
2018-08-27 14:30:10,511 INFO  [RetryExec] Retrying request
2018-08-27 14:44:06,052 INFO  [RetryExec] I/O exception (java.net.SocketException) caught when processing request: Connection reset
2018-08-27 14:44:06,052 INFO  [RetryExec] Retrying request
2018-08-27 23:58:21,376 INFO  [UpdateChecker] Checking if a new version is available
2018-08-30 22:19:01,528 WARN  [MetadataExtractionCoordinator] Skipping processing metadata for an unsupported file. Message: Unknown video file type.
2018-08-30 22:19:44,376 WARN  [OnlineVideoSourcesMetadataExtractor] Online metadata search returned no results for file.
2018-08-30 22:19:47,945 WARN  [EventDispatcher] Couldn't send event message for subscription 423c2016-1d85-488e-b82c-c1f41d7d4357, will keep trying until subscription expires
2018-08-30 23:58:24,107 INFO  [UpdateChecker] Checking if a new version is available
2018-08-31 17:18:30,031 WARN  [RendererManager] Error while retrieving renderer description from http://192.168.1.244:7676/smp_14_: URL 'http://192.168.1.244:7676/smp_14_' returned status code '401'
2018-09-09 23:58:33,231 INFO  [UpdateChecker] Checking if a new version is available
2018-09-10 01:28:43,737 WARN  [RendererManager] Error while retrieving renderer description from http://192.168.1.244:7676/smp_14_: URL 'http://192.168.1.244:7676/smp_14_' returned status code '401'
2018-09-10 20:33:14,081 INFO  [RendererManager] Stored a new renderer: uuid='91b859a6-4431-498d-8590-693373199351', name = 'Playstation 3', ipAddress='192.168.1.57', profile = '4', accessGroupId = '1'
2018-09-10 21:42:32,765 INFO  [RendererManager] Stored a new renderer: uuid='4e946796-671e-47de-b12d-996c9bc1de89', name = 'Unrecognized device', ipAddress='192.168.1.253', profile = '1', accessGroupId = '1'
2018-09-10 23:58:34,128 INFO  [UpdateChecker] Checking if a new version is available
2018-09-11 00:16:07,838 WARN  [RendererManager] Error while retrieving renderer description from http://192.168.1.244:7676/smp_14_: URL 'http://192.168.1.244:7676/smp_14_' returned status code '401'
2018-09-18 23:58:41,409 INFO  [UpdateChecker] Checking if a new version is available
2018-09-19 00:20:18,449 WARN  [RendererManager] Error while retrieving renderer description from http://192.168.1.244:7676/smp_14_: URL 'http://192.168.1.244:7676/smp_14_' returned status code '401'
2018-09-19 00:23:56,890 WARN  [IndexedDiskCache] Region [subtitles] Disk cache not shutdown properly, shutting down now.
2018-09-19 00:23:56,890 WARN  [IndexedDiskCache] Region [online_technical_metadata] Disk cache not shutdown properly, shutting down now.
2018-09-19 00:23:56,891 WARN  [IndexedDiskCache] Region [tokens] Disk cache not shutdown properly, shutting down now.
2018-09-19 00:23:56,891 WARN  [IndexedDiskCache] Region [subtitles_metadata] Disk cache not shutdown properly, shutting down now.
2018-09-19 00:23:56,891 WARN  [IndexedDiskCache] Region [thumbnails] Disk cache not shutdown properly, shutting down now.
2018-09-19 00:23:57,291 INFO  [LibraryOneTimeScanner] Interrupting library scan
2018-09-19 00:23:57,291 INFO  [LibraryDeltaScanner] Stopping the library delta scan
2018-09-19 00:23:57,292 INFO  [PlaylistMaintainerWorker] Finished looking for playlist changes
2018-09-19 00:23:57,392 INFO  [RepositoriesStatusCoordinator$RepositoriesStatusThread] Finished checking repositories status
2018-09-19 00:23:57,392 INFO  [FeedUpdaterWorker] Finished looking for online resources information
2018-09-19 00:23:57,492 INFO  [PluginCompilerThread] Finished looking for plugins
2018-09-19 00:23:57,780 INFO  [SearchIndexer] Closing search index writer
2018-09-19 00:23:57,848 INFO  [SearchIndexer] Closing search index writer
2018-09-19 00:23:57,850 INFO  [RendererSearchSender] Stopping Renderer searcher process
2018-09-19 00:23:57,850 INFO  [AbstractAVTranscodingDeliveryEngine] Cleaning transcode engine and its data
2018-09-19 00:23:58,009 INFO  [WebServer] WebServer shutting down
2018-09-19 00:23:58,009 INFO  [EventDispatcher] Leaving EventDispatcher
2018-09-19 00:23:58,010 INFO  [EventSubscriptionExpirationChecker] Leaving EventSubscriptionExpirationChecker, removing all event subscriptions
2018-09-19 00:23:58,009 INFO  [DiscoverySSDPMessageListener] Leaving DiscoverySSDPMessageListener
2018-09-19 00:23:58,009 INFO  [DiscoveryAdvertisementNotifier] Leaving DiscoveryAdvertisementNotifier
2018-09-19 00:23:58,026 INFO  [DatabaseManager] Shutting down database
2018-09-19 00:24:01,084 WARN  [DatabaseManager] DB shutdown returned: Derby system shutdown.
2018-09-19 00:24:01,084 INFO  [AbstractAVTranscodingDeliveryEngine] Cleaning transcode engine and its data
<<

zip

User avatar

Serviio developer / Site Admin

Posts: 16802

Joined: Sat Oct 24, 2009 12:24 pm

Location: London, UK

Post Wed Sep 19, 2018 3:35 pm

Re: Any real fix to "Cannot connect to server, it doesn't...

the server stopped. Might be user action, or a crash. Will need detailed log of when this happens again.
<<

LexSima

Serviio newbie

Posts: 5

Joined: Sun Jan 25, 2015 9:11 pm

Post Wed Sep 19, 2018 4:28 pm

Re: Any real fix to "Cannot connect to server, it doesn't...

No clue what happened, but after the next steps it works again (for the moment at least). This might help others or not:

Step 1: Made the change to the log file (from INFO to DEBUG).
Step 2: Started Windows Services and searched Serviio. It was stopped. I've started it. It stopped again by itself.
Step 3: Opening the log file, it was exactly the same as before.
Step 4: Back to Services, clicked Start a bunch of times, each time it stopped after a few seconds. Tried again and before it stopped, clicked Restart.
Step 5: Opening the log file, it was exactly the same as before.
Step 6: I've ran the ServiioService.exe and Serviio.bat from the "bin" folder and tried to open the console again.
Step 7: Opening the log file, it was exactly the same as before.
Step 8: I've moved the log file in a backup folder and created a new txt file from scratch, empty, which I renamed "serviio.log"
Step 9: Repeated step 4.
Step 10: The new log file is now different (edited out the multimedia file names, the rest is unchanged):
  Code:
2018-09-19 19:05:42,548 DEBUG [PersonDAOImpl] Reading a Person (name = Unknown)
2018-09-19 19:05:42,549 DEBUG [PersonDAOImpl] Checking if person 2 has a role PRODUCER for media item 2514
2018-09-19 19:05:42,549 DEBUG [PersonDAOImpl] Adding a Person Unknown to media item 2514 as ACTOR
2018-09-19 19:05:42,549 DEBUG [PersonDAOImpl] Reading a Person (name = Unknown)
2018-09-19 19:05:42,549 DEBUG [PersonDAOImpl] Checking if person 2 has a role ACTOR for media item 2514
2018-09-19 19:05:42,549 DEBUG [MetadataDescriptorDAOImpl] Deleting all MetadataDescriptors for MediaItem (id = 2514)
2018-09-19 19:05:42,555 DEBUG [MetadataDescriptorDAOImpl] Creating a new MetadataDescriptor (type = EMBEDDED, mediaItemId = 2514)
2018-09-19 19:05:42,556 DEBUG [CoverImageDAOImpl] Deleting a CoverImage (id = 3487)
2018-09-19 19:05:42,557 DEBUG [RepositoryDAOImpl] Reading a Repository (id = 1)
2018-09-19 19:05:42,557 DEBUG [FolderDAOImpl] Reading a Folder hierarchy (id = 371)
2018-09-19 19:05:42,557 DEBUG [CoverImageDAOImpl] Reading a CoverImage for folder (id = 371)
2018-09-19 19:05:42,558 DEBUG [CoverImageDAOImpl] Reading a CoverImage for folder (id = 366)
2018-09-19 19:05:42,558 DEBUG [CoverImageDAOImpl] Reading a CoverImage for folder (id = 233)
2018-09-19 19:05:42,559 INFO  [MediaFileIndexer] Updated in Library
2018-09-19 19:05:42,559 DEBUG [MediaItemDAOImpl] Looking up a media item for file path: , ignore case: true
2018-09-19 19:05:42,559 DEBUG [VideoDAOImpl] Reading a Video (id = 2515)
2018-09-19 19:05:42,560 DEBUG [VideoExtractionStrategy] Extracting metadata of video file:
2018-09-19 19:05:42,560 DEBUG [FFMPEGWrapper] Invoking FFMPEG to retrieve media information for file:
2018-09-19 19:05:42,560 DEBUG [ProcessExecutor] Starting C:\Program Files\Serviio\lib\ffmpeg.exe -i
2018-09-19 19:05:42,702 DEBUG [FFMPEGWrapper] Invoking FFMPEG to retrieve thumbnail for file:
2018-09-19 19:05:42,702 DEBUG [ProcessExecutor] Starting C:\Program Files\Serviio\lib\ffmpeg.exe -threads 0 -ss 120 -i -an -frames:v 1 -f image2 pipe:
2018-09-19 19:05:42,798 DEBUG [OpenSubtitlesService] Generating hash code for opensubtitles.org for file
2018-09-19 19:05:42,799 DEBUG [MetadataExtractionCoordinator] Metadata found via extractor EMBEDDED: VideoMetadata [title=, filePath=, fileSize=, audioTracks=1/MP3/95/2/44100//false, bitrate=726, container=AVI, contentType=UNKNOWN, rating=null, duration=2565, episodeNumber=null, fps=29.97, h264Levels={}, h264Profile=null, ftyp=null, height=240, seasonNumber=null, seriesName=null, timestampType=null, videoBitrate=618, videoCodec=MSMPEG4, videoFourCC=div3, videoStreamIndex=0, width=320, embeddedSubtitles=[]]
2018-09-19 19:05:42,799 DEBUG [TheTVDBv2SourceAdaptor] Searching for series
2018-09-19 19:05:43,019 DEBUG [TheTVDBv2SourceAdaptor] Searching for episode


Step 11: Repeated step 6 and now the console worked in the first try. I've tested further and all is good on both TVs. Still no clue what the problem was.
<<

atc98092

User avatar

DLNA master

Posts: 2793

Joined: Fri Aug 17, 2012 10:22 pm

Location: Washington (the state)

Post Wed Sep 19, 2018 4:43 pm

Re: Any real fix to "Cannot connect to server, it doesn't...

The log should have giving an indication about why it wouldn't start, but your paste doesn't include that portion of it. There's usually something that points to an error somewhere. Anyway, glad you resolved it.
Dan

Panasonic ST30 Plasma, Samsung JU7100 4K TV, Sony BDP-S3500, Sharp 4K Roku TV, Insignia Roku TV, Roku 4, Ultra and Stick, Yamaha RX-V583 AVR.
Primary server: Intel i5-6400, 8 gig ram, Windows 10 Pro, 18 TB hard drive space | Test server Windows 7 Home Premium, AMD Phenom II X4 965, 8 gig ram

HOWTO: Enable debug logging HOWTO: Identify media file contents
<<

LexSima

Serviio newbie

Posts: 5

Joined: Sun Jan 25, 2015 9:11 pm

Post Tue Oct 09, 2018 7:01 pm

Re: Any real fix to "Cannot connect to server, it doesn't...

And a quick update:
Had to turn off the PC again. :D Yes, it was on since my last message. Console stopped working again after restart with the cannot connect to server message. This time I wanted to try something else.
I directly started Serviio.bat and ServiioService.exe then the console started as well. I still don't know what the connection is, but they seem to be the solution.
Previous

Return to Serviio Support & Help

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.