FAQ  •  Register  •  Login

Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

<<

Luca46

Serviio newbie

Posts: 5

Joined: Sun Nov 04, 2018 8:58 pm

Post Sun Nov 04, 2018 9:49 pm

Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

Excuse me for my english. I don't speak english.
I have installed the ultimate version of Serviio.
My operating system is Ubuntu 18.10
I followed this guide https://wiki.ubuntu-it.org/Server/Dlna/Serviio?action=login&login=1
When I launch the comand to run the console it does't start. (To start the console run bin/serviio-console.sh or open http://localhost:23423/console in your browser)

the output message at http://localhost:23423/console is:

Not Found

The server has not found anything matching the request URI

You can get technical details here.
Please continue your visit at our home page.

Help me. Thanks.
<<

zip

User avatar

Serviio developer / Site Admin

Posts: 16858

Joined: Sat Oct 24, 2009 12:24 pm

Location: London, UK

Post Thu Nov 08, 2018 9:52 am

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

you need to look at the log file.
<<

Luca46

Serviio newbie

Posts: 5

Joined: Sun Nov 04, 2018 8:58 pm

Post Thu Nov 08, 2018 4:10 pm

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

Hello,
Could you kindly explain to me where i find the log file and what should i check on this file?
Thanks.
<<

zip

User avatar

Serviio developer / Site Admin

Posts: 16858

Joined: Sat Oct 24, 2009 12:24 pm

Location: London, UK

Post Fri Nov 09, 2018 10:09 am

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

Log location: http://wiki.serviio.org/doku.php?id=detail_logging

Just post it here as a attachment
<<

pierrep

Streaming enthusiast

Posts: 41

Joined: Sun Jun 12, 2011 6:59 am

Location: Grenoble - France

Post Fri Nov 09, 2018 11:05 am

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

Hi Petr

I have the same issue, it seems to be due to the version of Java included with Ubuntu 18.10: Java 11.0.1
When launching Serviio
  Code:
#  ./serviio.sh
Error occurred during initialization of boot layer
java.lang.module.FindException: Module java.xml.ws not found

If I remove this addon module from serviio.sh, launching also fail
  Code:
#  ./serviio.sh
WARNING: An illegal reflective access operation has occurred
WARNING: Illegal reflective access by org.codehaus.groovy.reflection.CachedClass$3$1 (file:/usr/share/serviio/lib/groovy-all.jar) to method java.lang.Object.finalize()
WARNING: Please consider reporting this to the maintainers of org.codehaus.groovy.reflection.CachedClass$3$1
WARNING: Use --illegal-access=warn to enable warnings of further illegal reflective access operations
WARNING: All illegal access operations will be denied in a future release

and in the log file
  Code:
2018-11-09 11:57:57,806 ERROR [MediaServer] An unexpected error occured. Ending the application. Message: javax.xml.soap.SOAPException
java.lang.NoClassDefFoundError: javax/xml/soap/SOAPException
   at org.serviio.upnp.webserver.WebServer$RequestListenerThread.<init>(WebServer.java:122)
   at org.serviio.upnp.webserver.WebServer.start(WebServer.java:76)
   at org.serviio.MediaServer.startServer(MediaServer.java:210)
   at org.serviio.MediaServer.main(MediaServer.java:161)
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: javax.xml.soap.SOAPException
   at java.base/jdk.internal.loader.BuiltinClassLoader.loadClass(BuiltinClassLoader.java:583)
   at java.base/jdk.internal.loader.ClassLoaders$AppClassLoader.loadClass(ClassLoaders.java:178)
   at java.base/java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:521)
   ... 4 more
2018-11-09 11:58:02,890 WARN  [DiscoveryManager] Problem during sending 'byebye' message. Advertisement will expire automatically.
java.lang.NullPointerException
   at org.serviio.upnp.discovery.DiscoveryManager.deviceUnavailable(DiscoveryManager.java:151)
   at org.serviio.MediaServer.stopServer(MediaServer.java:241)
   at org.serviio.MediaServer$ShutdownHook.run(MediaServer.java:378)
2018-11-09 11:58:02,891 INFO  [DatabaseManager] Shutting down database
2018-11-09 11:58:03,120 WARN  [DatabaseManager] DB shutdown returned: Derby system shutdown.

Thanks
Pierre
<<

pierrep

Streaming enthusiast

Posts: 41

Joined: Sun Jun 12, 2011 6:59 am

Location: Grenoble - France

Post Fri Nov 09, 2018 11:31 am

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

I've solved the problem by installing Java 8 and activating it as default version
  Code:
# sudo apt install openjdk-8-jre-headless
....
# sudo update-alternatives --config java
Il existe 2 choix pour l'alternative java (qui fournit /usr/bin/java).

  Sélection   Chemin                                          Priorité  État
------------------------------------------------------------
* 0            /usr/lib/jvm/java-11-openjdk-amd64/bin/java      1101      mode automatique
  1            /usr/lib/jvm/java-11-openjdk-amd64/bin/java      1101      mode manuel
  2            /usr/lib/jvm/java-8-openjdk-amd64/jre/bin/java   1081      mode manuel

Appuyez sur <Entrée> pour conserver la valeur par défaut[*] ou choisissez le numéro sélectionné :2
# java -version
openjdk version "1.8.0_181"
OpenJDK Runtime Environment (build 1.8.0_181-8u181-b13-1ubuntu0.18.10.1-b13)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 25.181-b13, mixed mode)
<<

Luca46

Serviio newbie

Posts: 5

Joined: Sun Nov 04, 2018 8:58 pm

Post Sun Nov 18, 2018 8:58 am

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

Now it seems to work
<<

Luca46

Serviio newbie

Posts: 5

Joined: Sun Nov 04, 2018 8:58 pm

Post Sun Nov 18, 2018 2:41 pm

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

zip wrote:Log location: http://wiki.serviio.org/doku.php?id=detail_logging

Just post it here as a attachment


Thanks Serviio now works perfectly
<<

Luca46

Serviio newbie

Posts: 5

Joined: Sun Nov 04, 2018 8:58 pm

Post Sun Nov 18, 2018 10:05 pm

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

The problem was solved with this operation

Edit file log4j.xml in config folder and change this:

<category name="org.serviio">
<priority value="INFO"/>
</category>

to:

<category name="org.serviio">
<priority value="DEBUG"/>
</category>

but at the restart of the PC when i launch the console the error is repeated:

Not Found

The server has not found anything matching the request URI

You can get technical details here.
Please continue your visit at our home page.

Return to Serviio Support & Help

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 27 guests

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.