FAQ  •  Register  •  Login

Serviio gives error when attempting to start

<<

Cerberus

User avatar

DLNA master

Posts: 4123

Joined: Sun Jan 02, 2011 5:20 pm

Location: Reading, UK

Post Wed Feb 15, 2012 12:49 pm

Re: Serviio gives error when attempting to start

sorry just reread your post above what you need to do is uninstall java completely and then reinstall it, there was a bug in java 2* version that in some cases caused it not to upate properly
Phil Bennett
Beta Tester Group
Wiki | FAQ

Samsung LE40C750 LCD | Samsung BD-C5900 | Sony PS3 | Windows 7 |
HowTo: Provide supported formats of a device HowTo: Record a new ticket on Bitbucket
HowTo: Provide details of a video file that doesn't play HowTo: Turn on detailed logging
<<

kairoh

DLNA master

Posts: 178

Joined: Sun Aug 08, 2010 10:41 am

Location: France

Post Wed Feb 15, 2012 12:59 pm

Re: Serviio gives error when attempting to start

could you execute "echo $CLASSPATH" in a terminal and post here the result?
Serviio WebUI console developer : New Homepage | Support | Project | Issues

Samsung UA32C6600 | WinXP / Ubuntu 11.10 | Samsung Galaxy S | Freebox v6
HowTo: Provide supported formats of a device HowTo: Record a new ticket on Bitbucket
HowTo: Provide details of a video file that doesn't play HowTo: Turn on detailed logging
<<

quelg

Serviio newbie

Posts: 3

Joined: Tue Feb 14, 2012 10:57 pm

Post Fri Feb 17, 2012 1:05 am

Re: Serviio gives error when attempting to start

Thanks for the tips.

It's now working! For anyone else having similar problems on a Mac, it's to do with jar files in /Library/Java/Extensions (on Lion - I believe it's somewhere else in earlier OS X versions) :

ls /Library/Java/Extensions
-rwxr-xr-x 1 cerebus wheel 103515 12 Aug 2010 jaxb-api.jar
-rwxr-xr-x 1 cerebus wheel 866992 12 Aug 2010 jaxb-impl.jar
-rwxr-xr-x 1 cerebus wheel 46047 12 Aug 2010 jsr173_1.0_api.jar
-rwxr-xr-x 1 cerebus staff 326432 22 Feb 2006 librxtxSerial.jnilib
-rwxr-xr-x 1 cerebus wheel 391834 12 Aug 2010 log4j-1.2.15.jar
-rwxr-xr-x 1 cerebus wheel 434812 12 Aug 2010 mail.jar
-rwxr-xr-x 1 cerebus wheel 23445 12 Aug 2010 slf4j-api-1.5.8.jar
-rwxr-xr-x 1 cerebus wheel 9679 12 Aug 2010 slf4j-log4j12-1.5.8.jar
-rwxr-xr-x 1 cerebus wheel 7056159 12 Aug 2010 tools.jar

I simply deleted the slf4* jar files and it started working (brilliantly I might add, as the Samsung BD D5500 player I recently purchased seems to be completely incompatible with all the other DLNA servers I've tried).

Thanks to all the developers at Serviio for providing such a great product!
<<

Cerberus

User avatar

DLNA master

Posts: 4123

Joined: Sun Jan 02, 2011 5:20 pm

Location: Reading, UK

Post Fri Feb 17, 2012 9:44 am

Re: Serviio gives error when attempting to start

Your welcome but I'm not a dev, zip is the only dev, the rest of us are only helpers :)
Phil Bennett
Beta Tester Group
Wiki | FAQ

Samsung LE40C750 LCD | Samsung BD-C5900 | Sony PS3 | Windows 7 |
HowTo: Provide supported formats of a device HowTo: Record a new ticket on Bitbucket
HowTo: Provide details of a video file that doesn't play HowTo: Turn on detailed logging
<<

Illico

User avatar

DLNA master

Posts: 4420

Joined: Fri Jul 23, 2010 8:08 am

Location: France

Post Fri Feb 17, 2012 1:16 pm

Re: Serviio gives error when attempting to start

@ Rosse : Could you check this tips, so we could close the topic ?
Illico
Sony 2010 KDL-46EX501 | BDP-S373 | SMP-N100 | Windows 8-i7 | Network DD HD-CE1.5TLU2 | Livebox2-UHD86 | ServiiDroid | ServiiGo | BubbleUPnP
Serviio beta tester - Moderator
<<

Mendoza

Serviio newbie

Posts: 6

Joined: Sat Feb 25, 2012 3:33 pm

Post Wed Mar 28, 2012 4:25 am

Re: Serviio gives error when attempting to start

Hello, I have exactly the same problem as the one described in this thread. Unfortunately I know nothing about Java and I can't solve it based on these posts, could you please help me out?
I have checked the Java Extension folder (MacOS Lion) but there are no files there.
<<

Mendoza

Serviio newbie

Posts: 6

Joined: Sat Feb 25, 2012 3:33 pm

Post Thu Mar 29, 2012 6:38 pm

Re: Serviio gives error when attempting to start

hmmm, nobody? :roll:
<<

Capitrium

Streaming enthusiast

Posts: 20

Joined: Wed Mar 21, 2012 10:17 pm

Post Thu Mar 29, 2012 11:19 pm

Re: Serviio gives error when attempting to start

Hello, I have exactly the same problem as the one described in this thread. Unfortunately I know nothing about Java and I can't solve it based on these posts, could you please help me out?
I have checked the Java Extension folder (MacOS Lion) but there are no files there.
Try accessing the Java Extensions folder from a command line.

Open a Terminal window, and type
  Code:
ls /System/Library/Java/Extensions
You should see a list of all the files in the folder as the output, even the ones that may be hidden in a Finder window. If you see any slf4* jar files then delete them - as quelg noted earlier - by typing
  Code:
sudo rm <filename>
into your Terminal window.

I don't have any of these files myself as Serviio is installed on one of my other machines, but I couldn't see any files when I opened the Java Extensions folder in my Finder either so I figured I'd help out with that :P
<<

Mendoza

Serviio newbie

Posts: 6

Joined: Sat Feb 25, 2012 3:33 pm

Post Fri Mar 30, 2012 12:17 pm

Re: Serviio gives error when attempting to start

Thank you for your help :-)

I tried it and there was one similink to a slf4j-api.jar file. But even after removing it I could still not open Serviio.

Since this only seems to happen to a few Mac users something must be messed up with my Java installation. I tried removing the Java manually and reinstalled it from the file downloaded on Apple website but the problem is still there... :-(
<<

Capitrium

Streaming enthusiast

Posts: 20

Joined: Wed Mar 21, 2012 10:17 pm

Post Fri Mar 30, 2012 9:40 pm

Re: Serviio gives error when attempting to start

I tried it and there was one similink to a slf4j-api.jar file. But even after removing it I could still not open Serviio.
I think you only deleted a symlink to the file. See the explanation below for a brief description of symlinks. To make a long story short, you need to delete the original slf4j-api.jar file. Try looking for it by typing this command in a Terminal window:
  Code:
find / -name 'slf4j-api.jar' -print
and then 'sudo rm' the file it returns.

Symlinks explained (taken from http://hints.macworld.com/article.php?story=2001110610290643:
What is a Symbolic Link?
If you've ever made an "Alias" to a file in classic Mac OS, or a "Shortcut" to a file in Windows, you will easily be able to understand the UNIX equivalent (where "aliases" and "shortcuts" came from in the first place!), called a "Symbolic Link". The easiest definition to understand is directly from the man page, "[A Link] is useful for maintaining multiple copies of a file in many places at once without using up storage for the 'copies'; instead, a link 'points' to the original copy." (If you want to read more about it, type man ln in the Terminal.)
<<

Mendoza

Serviio newbie

Posts: 6

Joined: Sat Feb 25, 2012 3:33 pm

Post Sat Mar 31, 2012 7:11 am

Re: Serviio gives error when attempting to start

Thanks, I have tried and it seems like there are many 'slf4j-api.jar' files, all connected to applications using Java. I looked up slf4j on internet and it seems to be something used by applications as a logging facade for Java. I am not sure I should delete them all...

Is there a way to get a log file from a Serviio failed attempt to start? Maybe could I see which file specifically is the problem?
<<

Capitrium

Streaming enthusiast

Posts: 20

Joined: Wed Mar 21, 2012 10:17 pm

Post Sat Mar 31, 2012 5:25 pm

Re: Serviio gives error when attempting to start

Hmm... I'm not sure if this will work or not, but you can try this:

1) In a Finder window, open up the Package Contents of your Serviio.app file. (Go to wherever you saved Serviio and right-click/two-finger-click on the app, then click on 'Show Package Contents')

2) Go into the Contents directory and open up the Info.plist file. Copy this file to another location before you make any edits so that you can restore if need be!

3) Scroll down until you see something like
  Code:
<key>Java</key>
    <dict>
      <key>MainClass</key>
      <string>org.serviio.MediaServer</string>
      <key>JVMVersion</key>
      <string>1.6+</string>
      <key>ClassPath</key>
      <array>
        <string>$JAVAROOT/concurrent.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/derby.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/freemarker.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/groovy-all.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/gson.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/httpcore.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/jaudiotagger.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/jcl-over-slf4j.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/jcs.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/jdom.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/jul-to-slf4j.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/log4j.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/org.restlet.ext.gson.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/org.restlet.ext.net.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/org.restlet.ext.xstream.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/org.restlet.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/rome-modules.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/rome.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/sanselan.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/serviio.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/slf4j-api.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/slf4j-log4j12.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/winp.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/xstream.jar</string>
        <string>$JAVAROOT/config</string>
      </array>

4) Find the lines containing the slf4j* files.

5) Leave the Info.plist file open, and go back to your Finder window. Go into the Resources/Java directory.

6) Right-click/two-finger-click on each of the slf4j* files and click 'Get Info'. In the window that opens, copy the full path to the file (this is found after where it says 'Where:' in the info pane).

7) Go back to the Info.plist file, and replace '$JAVAROOT/slf4j*.jar' with the full paths you copied in the previous step. This should set up Serviio so that it looks at the slf4j*.jars that were included in the Serviio package, and not any other slf4j*.jars that are floating around on your classpath.

8) Post back here with the results! :P
<<

Mendoza

Serviio newbie

Posts: 6

Joined: Sat Feb 25, 2012 3:33 pm

Post Sun Apr 01, 2012 8:31 am

Re: Serviio gives error when attempting to start

Thank you again for your help Capitrium.

I have done that (I also did it for the Serviio console package) but it didn't help. This is how the Info.plist file looks like now:

<key>Java</key>
<dict>
<key>MainClass</key>
<string>org.serviio.MediaServer</string>
<key>JVMVersion</key>
<string>1.6+</string>
<key>ClassPath</key>
<array>
<string>$JAVAROOT/concurrent.jar</string>
<string>$JAVAROOT/derby.jar</string>
<string>$JAVAROOT/freemarker.jar</string>
<string>$JAVAROOT/groovy-all.jar</string>
<string>$JAVAROOT/gson.jar</string>
<string>$JAVAROOT/httpcore.jar</string>
<string>$JAVAROOT/jaudiotagger.jar</string>
<string>/Applications/serviio-0.6.2-osx/Serviio.app/Contents/Resources/Java/jcl-over-slf4j.jar</string>
<string>$JAVAROOT/jcs.jar</string>
<string>$JAVAROOT/jdom.jar</string>
<string>/Applications/serviio-0.6.2-osx/Serviio.app/Contents/Resources/Java/jul-to-slf4j.jar</string>
<string>$JAVAROOT/log4j.jar</string>
<string>$JAVAROOT/org.restlet.ext.gson.jar</string>
<string>$JAVAROOT/org.restlet.ext.net.jar</string>
<string>$JAVAROOT/org.restlet.ext.xstream.jar</string>
<string>$JAVAROOT/org.restlet.jar</string>
<string>$JAVAROOT/rome-modules.jar</string>
<string>$JAVAROOT/rome.jar</string>
<string>$JAVAROOT/sanselan.jar</string>
<string>$JAVAROOT/serviio.jar</string>
<string>/Applications/serviio-0.6.2-osx/Serviio.app/Contents/Resources/Java/slf4j-api.jar</string>
<string>/Applications/serviio-0.6.2-osx/Serviio.app/Contents/Resources/Java/slf4j-log4j12.jar</string>
<string>$JAVAROOT/winp.jar</string>
<string>$JAVAROOT/xstream.jar</string>
<string>$JAVAROOT/config</string>
</array>
<key>VMOptions</key>
<string>-Xmx384m -Xms20M -XX:+UseParNewGC -XX:MinHeapFreeRatio=10 -XX:MaxHeapFreeRatio=20</string>
<key>Properties</key>
<dict>
<key>java.awt.headless</key>
<string>true</string>
<key>serviio.home</key>
<string>$JAVAROOT</string>
<key>derby.system.home</key>
<string>$JAVAROOT/library</string>
<key>file.encoding</key>
<string>UTF-8</string>
<key>java.net.preferIPv4Stack</key>
<string>true</string>
</dict>
</dict>
</dict>
</plist>
<<

Mendoza

Serviio newbie

Posts: 6

Joined: Sat Feb 25, 2012 3:33 pm

Post Thu Apr 12, 2012 8:14 pm

Re: Serviio gives error when attempting to start

Any more ideas? :roll:
<<

Folderboy

Serviio newbie

Posts: 1

Joined: Tue Apr 24, 2012 6:54 am

Post Tue Apr 24, 2012 7:25 am

Re: Serviio gives error when attempting to start

Any progress - having similar problems. Have tried all the suggested Java 'tweeks'.
<<

paulb92

Serviio newbie

Posts: 2

Joined: Wed Jun 06, 2012 8:40 am

Post Wed Jun 06, 2012 8:47 am

Re: Serviio gives error when attempting to start

I seem to have a fix for this, sorry if this has been posted elsewhere.

For each of the apps package contents you need to chmod +x the JavaApplicationStub. Haven't had a chance to see if this works with my TV or investigate if this is a good thing to do but serviio and serviio console will start after this mod.

Terminal o/p -

[paulbs-mac-pro:/Applications/Serviio.app/Contents] paulb% cd MacOS/
[paulbs-mac-pro:Serviio.app/Contents/MacOS] paulb% ls
JavaApplicationStub ffmpeg
[paulbs-mac-pro:Serviio.app/Contents/MacOS] paulb% ls -la
total 14920
drwx---rwx 4 paulb staff 136 6 Jun 18:13 .
drwx---rwx 6 paulb staff 204 6 Jun 18:13 ..
-rw----rw- 1 paulb staff 45760 1 Feb 06:41 JavaApplicationStub
-rw----rw- 1 paulb staff 7586384 1 Feb 06:41 ffmpeg
[paulbs-mac-pro:Serviio.app/Contents/MacOS] paulb% chmod +x JavaApplicationStub
[paulbs-mac-pro:Serviio.app/Contents/MacOS] paulb% ls -la
total 14920
drwx---rwx 4 paulb staff 136 6 Jun 18:13 .
drwx---rwx 6 paulb staff 204 6 Jun 18:13 ..
-rwx--xrwx 1 paulb staff 45760 1 Feb 06:41 JavaApplicationStub
-rw----rw- 1 paulb staff 7586384 1 Feb 06:41 ffmpeg
[paulbs-mac-pro:Serviio.app/Contents/MacOS] paulb% cd ..
[paulbs-mac-pro:/Applications/Serviio.app/Contents] paulb% cd ..
[paulbs-mac-pro:/Applications/Serviio.app] paulb% cd ..
[paulbs-mac-pro:/Applications] paulb% cd Serviio-Console.app/Contents/MacOS/
[paulbs-mac-pro:Serviio-Console.app/Contents/MacOS] paulb% ls
JavaApplicationStub
[paulbs-mac-pro:Serviio-Console.app/Contents/MacOS] paulb% chmod +x JavaApplicationStub

I'll do a full test tomorrow to see if this is a true fix.

Cheers

Paulb
<<

paulb92

Serviio newbie

Posts: 2

Joined: Wed Jun 06, 2012 8:40 am

Post Thu Jun 07, 2012 11:27 pm

Re: Serviio gives error when attempting to start

I also had to chmod +x the ffmpeg binary to get this working properly and its all working now.

So in summary

In the Serviio-Console.app package
chmod +x JavaApplicationStub
In the Serviio.app
chmod +x JavaApplicationStub
chmod +x ffmpeg

Fixed this for me.

Cheers

Paulb
<<

johnnyboloni

Serviio newbie

Posts: 1

Joined: Fri Jun 20, 2014 11:17 pm

Post Fri Jun 20, 2014 11:21 pm

Re: Serviio gives error when attempting to start

I've tried everything on this thread but I still get the same error message. Any further suggestions?

Thanks,
Yoni
Next

Return to Serviio Support & Help

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.