FAQ  •  Register  •  Login

Files with special (swedish) chars not added to library

<<

erilod

Serviio newbie

Posts: 17

Joined: Mon Feb 18, 2013 9:51 am

Post Mon Feb 18, 2013 11:21 am

Files with special (swedish) chars not added to library

Hi!

I run a head-less Debian squeezy server and have installed Serviio 1.1 for Linux.
In order to configure Serviio I have installed Serviio Web UI in PHP v1.3Beta according to: http://wiki.serviio.org/doku.php?id=phpwebui
Everthing works great and I can watch videos on my Samsung SmartTV. :-)

But when trying to add files or folders containing swedish letters å, ä or ö - it doesn't work.
Looking at the log (/opt/serviio/log/serviio.log) I can see files without these characters being added to the library but the ones with these characters are simply skipped without even a notice in the log. Even when

the debug-setting is applied according to http://wiki.serviio.org/doku.php?id=detail_logging, there's no mention of the files containing swedish characters.

I believe my language settings are as they should as well:


  Code:
root@lyrebird:~# locale
LANG=en_US.UTF-8
LANGUAGE=
LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
LC_NUMERIC="en_US.UTF-8"
LC_TIME="en_US.UTF-8"
LC_COLLATE="en_US.UTF-8"
LC_MONETARY="en_US.UTF-8"
LC_MESSAGES="en_US.UTF-8"
LC_PAPER="en_US.UTF-8"
LC_NAME="en_US.UTF-8"
LC_ADDRESS="en_US.UTF-8"
LC_TELEPHONE="en_US.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="en_US.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="en_US.UTF-8"
LC_ALL=


I have also tried to add the import languge line in the /opt/serviio/bin/serviio.sh according to: http://wiki.serviio.org/doku.php?id=install_qnap (step 15). No luck!

Is there anything else I can do?

I can manually rename the videos but the music would be a hassle...
<<

zip

User avatar

Serviio developer / Site Admin

Posts: 16160

Joined: Sat Oct 24, 2009 12:24 pm

Location: London, UK

Post Mon Feb 18, 2013 12:20 pm

Re: Files with special (swedish) chars not added to library

<<

erilod

Serviio newbie

Posts: 17

Joined: Mon Feb 18, 2013 9:51 am

Post Mon Feb 18, 2013 1:49 pm

Re: Files with special (swedish) chars not added to library

Thanks alot for your quick response! :)

Partial success:
I did a
  Code:
$ export LC_ALL="en_US.UTF-8"

(apparently this does not survice a reboot) to get
  Code:
root@lyrebird:/# locale
LANG=en_US.UTF-8
LANGUAGE=
LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
LC_NUMERIC="en_US.UTF-8"
LC_TIME="en_US.UTF-8"
LC_COLLATE="en_US.UTF-8"
LC_MONETARY="en_US.UTF-8"
LC_MESSAGES="en_US.UTF-8"
LC_PAPER="en_US.UTF-8"
LC_NAME="en_US.UTF-8"
LC_ADDRESS="en_US.UTF-8"
LC_TELEPHONE="en_US.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="en_US.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="en_US.UTF-8"
LC_ALL=en_US.UTF-8

then at least the files started to show up in the log (exmaple file: "Bamse 10 Vargen äter dunder-honung.mkv"):
  Code:
root@lyrebird:/# grep "Bamse 10" /opt/serviio/log/serviio.log
2013-02-18 12:46:08,423 DEBUG [LibraryAdditionsCheckerThread] Found file 'Bamse 10 Vargen �ter dunder-honung.mkv', checking if it's already in the Library
2013-02-18 12:46:08,423 DEBUG [MediaItemDAOImpl] Checking if DB already contains media item Bamse 10 Vargen �ter dunder-honung.mkv
2013-02-18 12:46:08,423 DEBUG [MediaItemDAOImpl] Looking up a media item for file path: /home/media/Barnens filmer2/BAMSE/Bamse 10 Vargen �ter dunder-honung.mkv, ignore case: false
2013-02-18 12:46:08,423 DEBUG [MediaItemDAOImpl] Media item Bamse 10 Vargen �ter dunder-honung.mkv doesn't exist in DB yet

Since these wierd characters showed up I wanted to check the file name in the folder itself:
  Code:
root@lyrebird:/# ls /home/media/Barnens\ filmer2/BAMSE/
Bamse 01 Trollskogen.mkv       Bamse 04 Vulkanutbrottet.mkv      Bamse 07 Trollkarlen.mkv              Bamse 10 Vargen ?ter dunder-honung.mkv
Bamse 02 Skattkartan.mkv       Bamse 05 Den hungriga draken.mkv  Bamse 08 Den lilla ?snan.mkv
Bamse 03 Skatts?karf?rden.mkv  Bamse 06 Den flygande mattan.mkv  Bamse 09 Den stora kappl?pningen.mkv

Note the questionmarks instead of the swedish characters.
I then did:
  Code:
root@lyrebird:/# cd /home/media/Barnens\ filmer2/BAMSE/
root@lyrebird:/home/media/Barnens filmer2/BAMSE# mv Bamse\ 09\ Den\ stora\ kappl▒pningen.mkv Bamse\ 09\ Den\ stora\ kapplöpningen.mkv
root@lyrebird:/home/media/Barnens filmer2/BAMSE# ls
Bamse 01 Trollskogen.mkv       Bamse 04 Vulkanutbrottet.mkv      Bamse 07 Trollkarlen.mkv              Bamse 10 Vargen ?ter dunder-honung.mkv
Bamse 02 Skattkartan.mkv       Bamse 05 Den hungriga draken.mkv  Bamse 08 Den lilla ?snan.mkv
Bamse 03 Skattsökarfärden.mkv  Bamse 06 Den flygande mattan.mkv  Bamse 09 Den stora kapplöpningen.mkv

Voilà! The renamed file is added to the library!

Apparently the FILE NAMES are not in UTF-8.

It's not Serviio's problem... But how do I fix this?
The files have been named in Windows 7 and then copied using WinSCP.
<<

erilod

Serviio newbie

Posts: 17

Joined: Mon Feb 18, 2013 9:51 am

Post Mon Feb 18, 2013 2:57 pm

Re: Files with special (swedish) chars not added to library

This solved everything!
  Code:
$ apt-get install convmv
$ cd /home/media
$ convmv -r -f ISO-8859-1 -t UTF-8 --notest *

Return to Serviio Support & Help

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.