FAQ  •  Register  •  Login

Serviio Service not automatically started

<<

Jean-Max

User avatar

Serviio newbie

Posts: 17

Joined: Sat Jul 09, 2016 10:33 am

Location: France

Post Mon May 29, 2017 10:19 am

Serviio Service not automatically started

Hello,

Serviio Pro 1.8 licensed
Windows 10 64 Creator update V 1703 Build 15063.250

Problem:
Once installed, Serviio pro 1.8 service doesn't automatically start when W10 launches

I am obliged to launch manually the service with link < "C:\Program Files\Serviio\bin\ServiioService.exe" -start >

No success by copying this link :
- In "C:\Users\My_Name\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup"
or
- in [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]

-> Can you tell me the exact syntax to automatically launch the Serviio Service when Windows starts ?

Thanks for your help :-)

Best regards from France

PS : sme problem on Windows 7 32bit Home premium V 6.1 Build 7601 SP1
Jean-Max
Sherwood A+P-965 | Inwall JM-LAB | TV Samsung UE48HU7500 | Proj Sony sxrd W40 | Media Player Zbox AD10 | Dvb-T Panasonic DMR-BWT700 | Dvb-T HDHomerun Connect 2 | Nas Thecus N7700Pro | PC Windows 10 + Serviio Pro 1.9 b1
<<

DenyAll

DLNA master

Posts: 2065

Joined: Fri Mar 08, 2013 11:16 pm

Location: Adelaide, Australia

Post Mon May 29, 2017 9:46 pm

Re: Serviio Service not automatically started

Delete everything you tried :-). Serviio runs as a service so you need to check how it is set there:

  • run services.msc
  • scroll down to the Serviio service. If it doesn't exist re-install Serviio
  • open it, and set it to run automatically.
Restart your PC and test. If it's still not working, try reinstalling (you can do so over-the-top of the current install). If still not, enable detailed logging, restart and test and then post the log file here.
DenyAll
Panasonic Viera CS610A | Panasonic Viera V20A | Sony PS4 | Sony PS3 | Panasonic DMP-BD79 | Yamaha RX-V500D | iPad | Windows 10 | Serviio 1.9 Pro
WinHelper | MediaInfo

Beta Tester, Moderator
Please do not PM me for support as any solution cannot be shared with others.
<<

Jean-Max

User avatar

Serviio newbie

Posts: 17

Joined: Sat Jul 09, 2016 10:33 am

Location: France

Post Tue May 30, 2017 5:49 pm

Re: Serviio Service not automatically started

Thanks for your reply :)

Results of tests:
Services.msc -> Serviio service is : automatic but not started
Serviio Console -> Msg: "Cannot connect the server . It doesn't seem to be running"

Service starts and Serviio console Ok only when I do these 2 things:
Launch "Serviio.bat " (Java start) founded in /Serviio/Bin/
then,
Launch link with syntax "C:\Program Files\Serviio\bin\ServiioService.exe" -start

I reinstalled Serviio 1.8 pro 3 times
-> Same result : Serviio service is automatic but not started

In /Serviio/Log/ subdirectory , the last log file shows at its beginning:

2017-05-26 11:49:02,055 INFO [MediaServer] ------------------------------------------------------------------------
2017-05-26 11:49:02,056 INFO [MediaServer] Serviio DLNA media streaming server v 1.8 (rev. cc55b64588cc)
2017-05-26 11:49:02,056 INFO [MediaServer] Petr Nejedly 2009-2015
2017-05-26 11:49:02,056 INFO [MediaServer] http://www.serviio.org
2017-05-26 11:49:02,056 INFO [MediaServer]
2017-05-26 11:49:02,056 INFO [MediaServer] Java 1.8.0_91-Oracle Corporation x86
2017-05-26 11:49:02,056 INFO [MediaServer] OS Windows 10 10.0
2017-05-26 11:49:02,057 INFO [MediaServer] File encoding: windows-1252
2017-05-26 11:49:02,115 INFO [MediaServer] Headless mode enabled: true
2017-05-26 11:49:02,115 INFO [MediaServer] User: PC2-W10-64$
2017-05-26 11:49:02,115 INFO [MediaServer] User home dir: C:\WINDOWS\system32\config\systemprofile
2017-05-26 11:49:02,115 INFO [MediaServer] Temp dir: C:\WINDOWS\TEMP\
2017-05-26 11:49:02,115 INFO [MediaServer] ------------------------------------------------------------------------
2017-05-26 11:49:02,162 INFO [DBSchemaUpdateExecutor] Checking if DB schema needs to be updated
2017-05-26 11:49:02,183 INFO [DatabaseManager] Using DERBY database language
2017-05-26 11:49:03,778 INFO [DBSchemaUpdateExecutor] Updating DB schema
2017-05-26 11:49:08,452 INFO [DBSchemaUpdateExecutor] Dropping search index
2017-05-26 11:49:08,457 INFO [SearchManager] Starting up search engine
2017-05-26 11:49:08,743 INFO [DBSchemaUpdateExecutor] Cleaning temporary cache
2017-05-26 11:49:08,932 INFO [WebServer] Socket buffer set to 65535 bytes
2017-05-26 11:49:08,933 INFO [Device] Created UPnP Device with UUID: 532c9f22-5c69-3539-8c33-ab7556091aba, bound address: 192.168.1.12
2017-05-26 11:49:09,178 INFO [DBSchemaUpdateExecutor] Cleaning persistent cache
2017-05-26 11:49:09,200 WARN [IndexedDiskCache] Region [online_technical_metadata] Reseting cache
2017-05-26 11:49:09,343 INFO [RestletServer] Starting HTTP/1.1 Restlet server (/console) exposed on port 23423
2017-05-26 11:49:09,347 INFO [RestletServer] Starting HTTP/1.1 Restlet server (/rest) exposed on port 23423
2017-05-26 11:49:09,347 INFO [RestletServer] Starting HTTPS/1.1 Restlet server (/console) exposed on port 23523
2017-05-26 11:49:09,348 INFO [RestletServer] Starting HTTPS/1.1 Restlet server (/rest) exposed on port 23523
2017-05-26 11:49:09,427 ERROR [MediaServer] An unexpected error occured. Ending the application. Message: java.io.IOException: Unable to establish loopback connection
java.lang.RuntimeException: java.io.IOException: Unable to establish loopback connection:


-> Any idea ?

Thanks for all
Last edited by Jean-Max on Thu Jun 01, 2017 8:00 am, edited 1 time in total.
Jean-Max
Sherwood A+P-965 | Inwall JM-LAB | TV Samsung UE48HU7500 | Proj Sony sxrd W40 | Media Player Zbox AD10 | Dvb-T Panasonic DMR-BWT700 | Dvb-T HDHomerun Connect 2 | Nas Thecus N7700Pro | PC Windows 10 + Serviio Pro 1.9 b1
<<

atc98092

User avatar

DLNA master

Posts: 2177

Joined: Fri Aug 17, 2012 10:22 pm

Location: Washington (the state) - temporary assignment to Washington DC

Post Tue May 30, 2017 7:39 pm

Re: Serviio Service not automatically started

Go back into the Services app and change it from Automatic to Delayed Start. It sounds like Serviio is trying to start before the necessary networking pieces have been started.
Dan

Panasonic ST30 Plasma, Samsung JU7100 4K TV, Samsung UN24H4500 TV, Sony BDP-S3500, Insignia Roku TV, Sharp 4K Roku TV, Roku 2 XS, 4, Ultra and Stick, Yamaha RX-V679 AVR.
Primary server: Intel i5-6400, 8 gig ram, Windows 10 Pro, 18 TB hard drive space | Test server Windows 7 Home Premium, AMD Phenom II X4 965, 8 gig ram

Enable debug logging
<<

Jean-Max

User avatar

Serviio newbie

Posts: 17

Joined: Sat Jul 09, 2016 10:33 am

Location: France

Post Wed May 31, 2017 6:10 pm

Re: Serviio Service not automatically started

Thank s :D

That's it !
With <Automatic Delayed Start> , the Serviio service starts OK when W10 boots !

Many thanks for all :D
Jean-Max
Sherwood A+P-965 | Inwall JM-LAB | TV Samsung UE48HU7500 | Proj Sony sxrd W40 | Media Player Zbox AD10 | Dvb-T Panasonic DMR-BWT700 | Dvb-T HDHomerun Connect 2 | Nas Thecus N7700Pro | PC Windows 10 + Serviio Pro 1.9 b1
<<

atc98092

User avatar

DLNA master

Posts: 2177

Joined: Fri Aug 17, 2012 10:22 pm

Location: Washington (the state) - temporary assignment to Washington DC

Post Wed May 31, 2017 11:39 pm

Re: Serviio Service not automatically started

Strange that it was necessary, but glad it solved it. :D
Dan

Panasonic ST30 Plasma, Samsung JU7100 4K TV, Samsung UN24H4500 TV, Sony BDP-S3500, Insignia Roku TV, Sharp 4K Roku TV, Roku 2 XS, 4, Ultra and Stick, Yamaha RX-V679 AVR.
Primary server: Intel i5-6400, 8 gig ram, Windows 10 Pro, 18 TB hard drive space | Test server Windows 7 Home Premium, AMD Phenom II X4 965, 8 gig ram

Enable debug logging
<<

Jean-Max

User avatar

Serviio newbie

Posts: 17

Joined: Sat Jul 09, 2016 10:33 am

Location: France

Post Thu Jun 01, 2017 2:12 pm

Re: Serviio Service not automatically started

Hi Dan,

YES: it's curious .. but they talk about some reasons to prefer "delayed automatic start" in this thread :

<serviio startup with windows>
viewtopic.php?p=40166
Jean-Max
Sherwood A+P-965 | Inwall JM-LAB | TV Samsung UE48HU7500 | Proj Sony sxrd W40 | Media Player Zbox AD10 | Dvb-T Panasonic DMR-BWT700 | Dvb-T HDHomerun Connect 2 | Nas Thecus N7700Pro | PC Windows 10 + Serviio Pro 1.9 b1

Return to User experiences

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.