FAQ  •  Register  •  Login

Newbie - Problem Installing Serviio

<<

mark8par

Serviio newbie

Posts: 8

Joined: Sun Mar 06, 2011 10:50 am

Post Sun Mar 06, 2011 10:59 am

Newbie - Problem Installing Serviio

I am a bit new to all this but Serviio is the only solution i can see to get my samsung tv to work properly with DLNA other than buying another device. My problem is this
When going through the setup i get to the following part

"ipkg install optware-devel" - this is fine and when i goto the next stage "cp /usr/syno/bin/wget /opt/bin" this is also ok but at the following stage "ipkg update" it come up withthe following error

An error ocurred, return value: 1.
Collected errors

"ipkg download error: command failed with return value 41: 'wget --passive-ftp -q -p /opt/ipkg-rcj5kv http:/ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/cs08qlarmel/cross/unstable/Packages.gz"

i am currently running win 7 64 on my pc and a DS211J

Thankyou in advance for helping with this learning curve
<<

zip

User avatar

Serviio developer / Site Admin

Posts: 17147

Joined: Sat Oct 24, 2009 12:24 pm

Location: London, UK

Post Sun Mar 06, 2011 11:52 am

Re: Newbie - Problem Installing Serviio

which setup are you going through?
<<

mark8par

Serviio newbie

Posts: 8

Joined: Sun Mar 06, 2011 10:50 am

Post Sun Mar 06, 2011 12:08 pm

Re: Newbie - Problem Installing Serviio

Thanks for replying

the one from this link

http://pcloadletter.co.uk/2011/02/07/se ... h-arm-cpu/
<<

zip

User avatar

Serviio developer / Site Admin

Posts: 17147

Joined: Sat Oct 24, 2009 12:24 pm

Location: London, UK

Post Sun Mar 06, 2011 12:28 pm

Re: Newbie - Problem Installing Serviio

Patters might help you, I'm moving this topic to NAS forum.
<<

mark8par

Serviio newbie

Posts: 8

Joined: Sun Mar 06, 2011 10:50 am

Post Sun Mar 06, 2011 9:53 pm

Re: Newbie - Problem Installing Serviio

Ok, i hope he or someone can as i am really stuck.
<<

patters

User avatar

DLNA master

Posts: 1273

Joined: Sat Oct 09, 2010 3:51 pm

Location: London, UK

Post Sun Mar 06, 2011 10:15 pm

Re: Newbie - Problem Installing Serviio

Looks like the error relates to wget failing to reach the repository to download the file. Have you tried again in case the server was offline? Has your Syno definitely got a DNS server configured in its network setup? Can you ping ipkg.nslu2-linux.org?

Similar issue here:
https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=16929

Definitely works on mine:
  Code:
~$ ipkg update
Downloading http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/cs08q1armel/cross/unstable/Packages.gz
Inflating http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/cs08q1armel/cross/unstable/Packages.gz
Updated list of available packages in /opt/lib/ipkg/lists/cross
Successfully terminated.
~$
LG OLED55B8PLA | PS4 Pro | Xbox One S | Synology DS214play
Serviio 2.0 package for Synology NAS - with limited hardware transcoding support!
<<

mark8par

Serviio newbie

Posts: 8

Joined: Sun Mar 06, 2011 10:50 am

Post Mon Mar 07, 2011 1:25 am

Re: Newbie - Problem Installing Serviio

I can ping it but not sure what you mean about th e DNS bit

Could it be my billion 7800n Router causing the problem as i am using wireless?
<<

patters

User avatar

DLNA master

Posts: 1273

Joined: Sat Oct 09, 2010 3:51 pm

Location: London, UK

Post Mon Mar 07, 2011 8:54 am

Re: Newbie - Problem Installing Serviio

If it pings ok then your syno can resolve DNS ok.
I guess it could be something to do with your firewall/router not being application aware enough to NAT passive mode FTP correctly. Is it old? Have you got restrictive rules in force?
LG OLED55B8PLA | PS4 Pro | Xbox One S | Synology DS214play
Serviio 2.0 package for Synology NAS - with limited hardware transcoding support!
<<

mark8par

Serviio newbie

Posts: 8

Joined: Sun Mar 06, 2011 10:50 am

Post Mon Mar 07, 2011 1:27 pm

Re: Newbie - Problem Installing Serviio

I currently use a Billion 7800n modem Router and it not old. I have spoken to them and they suggested putting the details of the nas in port mapping which i have done but still does not work.

Could it have anything to do with the port number used on the router or should i maybe not do this wireless and either plug direct into the nas or router by ethernet
<<

mark8par

Serviio newbie

Posts: 8

Joined: Sun Mar 06, 2011 10:50 am

Post Mon Mar 07, 2011 3:41 pm

Re: Newbie - Problem Installing Serviio

just had another try today from the start and no joy at all. I plugged the laptop direct into the router,
Ran the bootstrap no problem and downloading in putty was fine but as soon as i get to ipkg update in command below that is when i get the error.

ipkg remove wget
cp /usr/syno/bin/wget /opt/bin
ipkg update
ipkg upgrade
ipkg install optware-devel
<<

mark8par

Serviio newbie

Posts: 8

Joined: Sun Mar 06, 2011 10:50 am

Post Tue Mar 08, 2011 7:44 pm

Re: Newbie - Problem Installing Serviio

Could this error be because i am running DSM 3.1 which has only just been released. I have tried again and again but really struggling, please any help appreciated.
<<

patters

User avatar

DLNA master

Posts: 1273

Joined: Sat Oct 09, 2010 3:51 pm

Location: London, UK

Post Thu Mar 10, 2011 4:24 pm

Re: Newbie - Problem Installing Serviio

Ah, that could be the problem I suppose. I carried out the process on DSM 3.0 and I have recently upgraded to DSM 3.1, but I didn't need to do that bit as the Optware stuff survived the upgrade. I can't really simulate your install scenario without doing a factory restore on my Syno - not something I'm up for as you can imagine.

Here is the wget binary from an RS411 (same Marvell Kirkwood CPU) that I bought for work which is still running DSM 3.0.
You may need to do a chmod +x on it to make it executable.

Does that help?
Attachments
wget.zip
(117.3 KiB) Downloaded 348 times
LG OLED55B8PLA | PS4 Pro | Xbox One S | Synology DS214play
Serviio 2.0 package for Synology NAS - with limited hardware transcoding support!
<<

mark8par

Serviio newbie

Posts: 8

Joined: Sun Mar 06, 2011 10:50 am

Post Thu Mar 10, 2011 5:46 pm

Re: Newbie - Problem Installing Serviio

What you are suggesting might be a little bit complex for my mind. I am ok following the installation instructions word for word etc but adding things in i dont understand is a recipe for disaster.
Do you know if the instructions for setup will be updated at somepoint to reflect the new DSM 3.1?
<<

patters

User avatar

DLNA master

Posts: 1273

Joined: Sat Oct 09, 2010 3:51 pm

Location: London, UK

Post Thu Mar 10, 2011 7:51 pm

Re: Newbie - Problem Installing Serviio

Probably not, because to test the steps I'd have to destroy all the data on my NAS to start from a completely untampered DSM 3.1.

What I'm suggesting isn't too tricky. Open that Zip file on your computer, extract the wget binary inside to somewhere on your NAS (like /volume1/public).
Then in PuTTY, type chmod +x /volume1/public/wget
Then try:
cp /volume1/public/wget /opt/bin
ipkg update


This is just in case they altered the wget binary between DSM 3.0 and DSM 3.1, which I think is pretty unlikely.
LG OLED55B8PLA | PS4 Pro | Xbox One S | Synology DS214play
Serviio 2.0 package for Synology NAS - with limited hardware transcoding support!

Return to NAS installation

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.