FAQ  •  Register  •  Login

Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

<<

Luca46

Serviio newbie

Posts: 7

Joined: Sun Nov 04, 2018 8:58 pm

Post Sun Nov 04, 2018 9:49 pm

Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

Excuse me for my english. I don't speak english.
I have installed the ultimate version of Serviio.
My operating system is Ubuntu 18.10
I followed this guide https://wiki.ubuntu-it.org/Server/Dlna/Serviio?action=login&login=1
When I launch the comand to run the console it does't start. (To start the console run bin/serviio-console.sh or open http://localhost:23423/console in your browser)

the output message at http://localhost:23423/console is:

Not Found

The server has not found anything matching the request URI

You can get technical details here.
Please continue your visit at our home page.

Help me. Thanks.
<<

zip

User avatar

Serviio developer / Site Admin

Posts: 16908

Joined: Sat Oct 24, 2009 12:24 pm

Location: London, UK

Post Thu Nov 08, 2018 9:52 am

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

you need to look at the log file.
<<

Luca46

Serviio newbie

Posts: 7

Joined: Sun Nov 04, 2018 8:58 pm

Post Thu Nov 08, 2018 4:10 pm

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

Hello,
Could you kindly explain to me where i find the log file and what should i check on this file?
Thanks.
<<

zip

User avatar

Serviio developer / Site Admin

Posts: 16908

Joined: Sat Oct 24, 2009 12:24 pm

Location: London, UK

Post Fri Nov 09, 2018 10:09 am

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

Log location: http://wiki.serviio.org/doku.php?id=detail_logging

Just post it here as a attachment
<<

pierrep

Streaming enthusiast

Posts: 41

Joined: Sun Jun 12, 2011 6:59 am

Location: Grenoble - France

Post Fri Nov 09, 2018 11:05 am

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

Hi Petr

I have the same issue, it seems to be due to the version of Java included with Ubuntu 18.10: Java 11.0.1
When launching Serviio
  Code:
#  ./serviio.sh
Error occurred during initialization of boot layer
java.lang.module.FindException: Module java.xml.ws not found

If I remove this addon module from serviio.sh, launching also fail
  Code:
#  ./serviio.sh
WARNING: An illegal reflective access operation has occurred
WARNING: Illegal reflective access by org.codehaus.groovy.reflection.CachedClass$3$1 (file:/usr/share/serviio/lib/groovy-all.jar) to method java.lang.Object.finalize()
WARNING: Please consider reporting this to the maintainers of org.codehaus.groovy.reflection.CachedClass$3$1
WARNING: Use --illegal-access=warn to enable warnings of further illegal reflective access operations
WARNING: All illegal access operations will be denied in a future release

and in the log file
  Code:
2018-11-09 11:57:57,806 ERROR [MediaServer] An unexpected error occured. Ending the application. Message: javax.xml.soap.SOAPException
java.lang.NoClassDefFoundError: javax/xml/soap/SOAPException
   at org.serviio.upnp.webserver.WebServer$RequestListenerThread.<init>(WebServer.java:122)
   at org.serviio.upnp.webserver.WebServer.start(WebServer.java:76)
   at org.serviio.MediaServer.startServer(MediaServer.java:210)
   at org.serviio.MediaServer.main(MediaServer.java:161)
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: javax.xml.soap.SOAPException
   at java.base/jdk.internal.loader.BuiltinClassLoader.loadClass(BuiltinClassLoader.java:583)
   at java.base/jdk.internal.loader.ClassLoaders$AppClassLoader.loadClass(ClassLoaders.java:178)
   at java.base/java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:521)
   ... 4 more
2018-11-09 11:58:02,890 WARN  [DiscoveryManager] Problem during sending 'byebye' message. Advertisement will expire automatically.
java.lang.NullPointerException
   at org.serviio.upnp.discovery.DiscoveryManager.deviceUnavailable(DiscoveryManager.java:151)
   at org.serviio.MediaServer.stopServer(MediaServer.java:241)
   at org.serviio.MediaServer$ShutdownHook.run(MediaServer.java:378)
2018-11-09 11:58:02,891 INFO  [DatabaseManager] Shutting down database
2018-11-09 11:58:03,120 WARN  [DatabaseManager] DB shutdown returned: Derby system shutdown.

Thanks
Pierre
<<

pierrep

Streaming enthusiast

Posts: 41

Joined: Sun Jun 12, 2011 6:59 am

Location: Grenoble - France

Post Fri Nov 09, 2018 11:31 am

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

I've solved the problem by installing Java 8 and activating it as default version
  Code:
# sudo apt install openjdk-8-jre-headless
....
# sudo update-alternatives --config java
Il existe 2 choix pour l'alternative java (qui fournit /usr/bin/java).

  Sélection   Chemin                                          Priorité  État
------------------------------------------------------------
* 0            /usr/lib/jvm/java-11-openjdk-amd64/bin/java      1101      mode automatique
  1            /usr/lib/jvm/java-11-openjdk-amd64/bin/java      1101      mode manuel
  2            /usr/lib/jvm/java-8-openjdk-amd64/jre/bin/java   1081      mode manuel

Appuyez sur <Entrée> pour conserver la valeur par défaut[*] ou choisissez le numéro sélectionné :2
# java -version
openjdk version "1.8.0_181"
OpenJDK Runtime Environment (build 1.8.0_181-8u181-b13-1ubuntu0.18.10.1-b13)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 25.181-b13, mixed mode)
<<

Luca46

Serviio newbie

Posts: 7

Joined: Sun Nov 04, 2018 8:58 pm

Post Sun Nov 18, 2018 8:58 am

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

Now it seems to work
<<

Luca46

Serviio newbie

Posts: 7

Joined: Sun Nov 04, 2018 8:58 pm

Post Sun Nov 18, 2018 2:41 pm

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

zip wrote:Log location: http://wiki.serviio.org/doku.php?id=detail_logging

Just post it here as a attachment


Thanks Serviio now works perfectly
<<

Luca46

Serviio newbie

Posts: 7

Joined: Sun Nov 04, 2018 8:58 pm

Post Sun Nov 18, 2018 10:05 pm

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

The problem was solved with this operation

Edit file log4j.xml in config folder and change this:

<category name="org.serviio">
<priority value="INFO"/>
</category>

to:

<category name="org.serviio">
<priority value="DEBUG"/>
</category>

but at the restart of the PC when i launch the console the error is repeated:

Not Found

The server has not found anything matching the request URI

You can get technical details here.
Please continue your visit at our home page.
<<

Luca46

Serviio newbie

Posts: 7

Joined: Sun Nov 04, 2018 8:58 pm

Post Wed Nov 21, 2018 8:28 pm

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

(excuse me for my english)

I forgot to stop serviio at the shutdown of the operating system. So at the start by stopping serviio and then restart serviio then the console also starts.

I wanted to ask how I could do to automatically give the closure command of serviio to the shutdown of the operating system and then how to give the start commands and the consol launch once the system is restarted.

Thanks.
<<

SparkyHenderson

Serviio newbie

Posts: 9

Joined: Tue Sep 08, 2015 9:51 pm

Post Tue Dec 04, 2018 8:21 pm

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

I had the same kind of problem when I tried to install the Java 11 JDK and get Serviio working on Kubuntu 18.04. Oracle decided to drop all the Java EE libraries from the Java JDK. That's the direct cause of your Module java.xml.ws not found problem.

The standard Kubuntu repositories deliver openjdk version "10.0.2" 2018-07-17. This works fine on my system. I didn't have to roll back to Java 8 or 9.

Here's where I got my info:
https://dzone.com/articles/apis-to-be-r ... om-java-11
https://docs.oracle.com/en/java/javase/ ... EA875B994A

Not a good situation and I'm guessing that Serviio will need some programing tweaks to get around this.

Here's a link to how I install Serviio on Kubuntu 18.04LTS:
viewtopic.php?f=6&t=24883&p=119488#p119488

Hope this helps,
Sparky
<<

Luca46

Serviio newbie

Posts: 7

Joined: Sun Nov 04, 2018 8:58 pm

Post Wed Dec 05, 2018 5:57 pm

Re: Serviio doesen't run (Ubuntu 18.10)

Thanks

Return to Serviio Support & Help

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.