FAQ  •  Register  •  Login

serviio startup with windows

<<

npuser

DLNA master

Posts: 172

Joined: Mon Feb 06, 2012 3:44 am

Location: Michigan

Post Sun Mar 04, 2012 3:42 pm

Re: serviio startup with windows

kubbaz - Here is what you could do in windows environment. Add 'Tcpip' and/or 'NetBT' services as dependencies to serviio service. This does require you to change registry which could potentially cause problem if you are not careful. However, if setup correctly, this approach is a fail safe method than that of delay start. Setting up a Tcpip dependency on serviio service tells windows not to start serviio until Tcpip (or NetBT = NetBios over TCPIP) is ready.

Procedure to add dependency:
1. Start regedit
2. Go to - HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Serviio
3. Then click Add Value
4. Create a new value name "DependOnService" (without the quotation marks) with a data type of REG_MULTI_SZ, and then click OK.
5. When the Data dialog box appears, type Tcpip (case sensitive, one entry for each line if you are adding multiple dependencies), and then click OK.

If the everything entered correctly, your serviio service dependency should look like attached picture.

Note: I also have .reg file with encoded dependonservice key with this post. The .reg file only applies to windows 7 64bit.

WARNING !!! DO NOT APPLY .REG FILE DIRECTLY TO YOUR PC. THE FILE IS FOR YOUR REFERENCE ONLY.
Attachments
Serviio-Dependency.reg.txt
(350 Bytes) Downloaded 334 times
Serviio-Tcpip-Dependency.JPG
Serviio-Tcpip-Dependency.JPG (36.84 KiB) Viewed 12089 times
<<

kubbaz

Serviio newbie

Posts: 19

Joined: Sat Mar 03, 2012 7:05 am

Post Mon Mar 05, 2012 3:07 am

Re: serviio startup with windows

thanks for the suggestion, i shall give it a try.

Im still curious as to why the server starts up for the first few times after i install serviio. Doesn't really make much sense that it decides to fail after 5 or so pc restarts.

And secondly, if i leave it (like i have a choice) every so often it works anyway. What ever the discrepancy is, seems only infrequent.. Or something
<<

moltra

DLNA master

Posts: 1871

Joined: Thu Mar 24, 2011 11:00 pm

Location: Ohio USA

Post Mon Mar 05, 2012 3:29 am

Re: serviio startup with windows

kubbaz wrote:thanks for the suggestion, i shall give it a try.

Im still curious as to why the server starts up for the first few times after i install serviio. Doesn't really make much sense that it decides to fail after 5 or so pc restarts.

And secondly, if i leave it (like i have a choice) every so often it works anyway. What ever the discrepancy is, seems only infrequent.. Or something


Can you post your serviio.log file.
Mark
Beta Tester Group
http://www.serviidb.com Online media resource repository

Netgear EVA2000 | Samsung BD-D5300 | XBOX 360 | Windows 7 | Mint Debian 12 | Raxz Maxx
HowTo: Provide supported formats of a device HowTo: Record a new ticket on Bitbucket
HowTo: Provide details of a video file that doesn't play HowTo: Turn on detailed logging
<<

kubbaz

Serviio newbie

Posts: 19

Joined: Sat Mar 03, 2012 7:05 am

Post Mon Mar 05, 2012 4:12 am

Re: serviio startup with windows

moltra wrote:
kubbaz wrote:thanks for the suggestion, i shall give it a try.

Im still curious as to why the server starts up for the first few times after i install serviio. Doesn't really make much sense that it decides to fail after 5 or so pc restarts.

And secondly, if i leave it (like i have a choice) every so often it works anyway. What ever the discrepancy is, seems only infrequent.. Or something


Can you post your serviio.log file.


thats already up champo !!

http://forum.serviio.org/viewtopic.php?p=40166#p40166
<<

kubbaz

Serviio newbie

Posts: 19

Joined: Sat Mar 03, 2012 7:05 am

Post Wed Mar 07, 2012 7:58 am

Re: serviio startup with windows

npuser wrote:kubbaz - Here is what you could do in windows environment. Add 'Tcpip' and/or 'NetBT' services as dependencies to serviio service. This does require you to change registry which could potentially cause problem if you are not careful. However, if setup correctly, this approach is a fail safe method than that of delay start. Setting up a Tcpip dependency on serviio service tells windows not to start serviio until Tcpip (or NetBT = NetBios over TCPIP) is ready.

Procedure to add dependency:
1. Start regedit
2. Go to - HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Serviio
3. Then click Add Value
4. Create a new value name "DependOnService" (without the quotation marks) with a data type of REG_MULTI_SZ, and then click OK.
5. When the Data dialog box appears, type Tcpip (case sensitive, one entry for each line if you are adding multiple dependencies), and then click OK.

If the everything entered correctly, your serviio service dependency should look like attached picture.

Note: I also have .reg file with encoded dependonservice key with this post. The .reg file only applies to windows 7 64bit.

WARNING !!! DO NOT APPLY .REG FILE DIRECTLY TO YOUR PC. THE FILE IS FOR YOUR REFERENCE ONLY.



I cant imagine im the only one with this issue, it seems too simple.

i think the above info should be stickied, and maybe elevated to have this reg edit incorporated in the next version. It certainly done the job for me anyway

As far as the results have gone, so far, flawless. I have restarted several times and has worked every time
<<

zip

User avatar

Serviio developer / Site Admin

Posts: 17123

Joined: Sat Oct 24, 2009 12:24 pm

Location: London, UK

Post Wed Mar 07, 2012 11:00 am

Re: serviio startup with windows

<<

molitar

Serviio newbie

Posts: 12

Joined: Fri Jul 06, 2012 5:10 pm

Post Sun Jul 08, 2012 2:47 pm

Re: serviio startup with windows

Ok the Wiki is awful. Nowhere under Windows Install does it tell about this problem with Servio failing to start at bootup. Nowheres. Where that Wiki link led me to doesn't even make sense when viewing Wiki from Wiki home. This problem needs to be stickied under support itself here! It took me ages figuring out why it was failing to start. And why is the service not installed with delayed startup by default when created or with dependency with TCP/IP?
<<

zip

User avatar

Serviio developer / Site Admin

Posts: 17123

Joined: Sat Oct 24, 2009 12:24 pm

Location: London, UK

Post Mon Jul 09, 2012 9:01 am

Re: serviio startup with windows

molitar wrote:Ok the Wiki is awful. Nowhere under Windows Install does it tell about this problem with Servio failing to start at bootup. Nowheres. Where that Wiki link led me to doesn't even make sense when viewing Wiki from Wiki home. This problem needs to be stickied under support itself here! It took me ages figuring out why it was failing to start. And why is the service not installed with delayed startup by default when created or with dependency with TCP/IP?

The Wiki is user generated content. Feel free to update it to help others in future ;-)
<<

Christopher_Povey

Serviio lover

Posts: 73

Joined: Thu Feb 17, 2011 12:13 pm

Post Thu Aug 02, 2012 10:39 pm

Re: serviio startup with windows

You may have fixed you problem by now but, I had a similar issue.

When I looked in the Serviio log, it was allocating the "unknown invalid IP address" to itself because the service was starting up before the network card was ready. In my case its because my router (BT HomeHub 2.0A) is a pile off poo! The DHCP Server was not allocating an IP address to my PC fast enough. I fixed the issue on my PC by allocating it a static IP address.
Chris

Running Serviio on Intel Q6700 Windows 7 Ultimate x64 PC feeding a Sony BDP-S570, Pansonic TX-L37G20B, and a XBox 360.
Managed with Serviidroid via HTC One X

Return to User experiences

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.