FAQ  •  Register  •  Login

Need help with profile for transcoding AAC

<<

lojackamater

Serviio newbie

Posts: 5

Joined: Sat Sep 12, 2020 9:39 pm

Post Sat Sep 12, 2020 9:52 pm

Need help with profile for transcoding AAC

File in question:
General
Unique ID : 191998833686780304471981371171926588634 (0x9071A15BE581D12FBA0BCBC5727A3CDA)
Complete name : C:\Users\ISLAND_OFFICE\Videos\Prison Break S03E02 720p BluRay nHD x264 NhaNc3.mkv
Format : Matroska
Format version : Version 2
File size : 688 MiB
Duration : 43 min 53 s
Overall bit rate : 2 190 kb/s
Encoded date : UTC 2009-06-18 08:05:51
Writing application : mkvmerge v2.9.0 ('Moanin'') built on May 22 2009 17:46:31
Writing library : libebml v0.7.7 + libmatroska v0.8.1

Video
ID : 1
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : High@L4.1
Format settings : CABAC / 8 Ref Frames
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, Reference frames : 8 frames
Codec ID : V_MPEG4/ISO/AVC
Duration : 43 min 53 s
Nominal bit rate : 1 857 kb/s
Width : 1 280 pixels
Height : 720 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate mode : Constant
Frame rate : 23.976 FPS
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.084
Writing library : x264 core 67 r1162M f7bfcfa
Encoding settings : cabac=1 / ref=8 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x113 / me=umh / subme=9 / psy_rd=1.0:0.0 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=2 / 8x8dct=1 / cqm=2 / deadzone=21,11 / chroma_qp_offset=-2 / threads=3 / nr=0 / decimate=1 / mbaff=0 / bframes=3 / b_pyramid=0 / b_adapt=2 / b_bias=0 / direct=3 / wpredb=1 / keyint=250 / keyint_min=25 / scenecut=40 / rc=2pass / bitrate=1857 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / vbv_maxrate=50000 / vbv_bufsize=50000 / ip_ratio=1.40 / pb_ratio=1.30 / aq=1:1.00
Default : Yes
Forced : No

Audio
ID : 2
Format : AAC LC
Format/Info : Advanced Audio Codec Low Complexity
Codec ID : A_AAC-2
Duration : 43 min 53 s
Channel(s) : 6 channels
Channel layout : C L R Ls Rs LFE
Sampling rate : 48.0 kHz
Frame rate : 46.875 FPS (1024 SPF)
Compression mode : Lossy
Default : Yes
Forced : No


What I tried:
<Profile id="8" name="LG TV / player" extendsProfileId="1">
<Detection>
<HttpHeaders>
<friendlyName.dlna.org>LG.*</friendlyName.dlna.org>
</HttpHeaders>
</Detection>
<!-- ResourceTransportProtocolHandler>org.serviio.upnp.protocol.http.transport.LGProtocolHandler</ResourceTransportProtocolHandler -->
<MediaFormatProfiles>
<MediaFormatProfile mime-type="video/mp4" name="">AVI</MediaFormatProfile>
</MediaFormatProfiles>
<Transcoding>
<!-- Transcode h264 videos with aCodec aac to ac3 audio -->
<Video targetContainer="mpegts" targetACodec="ac3">
<Matches container="matroska" aCodec="aac" />
</Video>
</Transcoding>
<!--
Transcoding doesn't seem to work and some files can be played natively:
http://forum.serviio.org/viewtopic.php? ... 914#p26273
<Transcoding>
<Video targetContainer="mpegts" targetACodec="ac3">
<Matches container="matroska" aCodec="dca" />
</Video>
<Video targetContainer="mpegts" targetVCodec="mpeg2video" targetACodec="ac3" >
<Matches container="flv" />
<Matches container="asf" vCodec="wmv2"/>
<Matches container="rm" />
<Matches container="wtv" />
</Video>
</Transcoding>-->
<GenericTranscoding>
<Video targetContainer="mpegts" targetVCodec="mpeg2video" targetACodec="ac3" />
</GenericTranscoding>
<MultipleAudioTrackAware>false</MultipleAudioTrackAware>
</Profile>


On LG TV:
Audio was previously not working. Got the audio to work but the video spazzes out (fast forwards randomly) making audio/video go out of sync.
Any suggestions?

Thanks in advance.
<<

atc98092

User avatar

DLNA master

Posts: 4029

Joined: Fri Aug 17, 2012 10:22 pm

Location: Washington (the state)

Post Sat Sep 12, 2020 10:45 pm

Re: Need help with profile for transcoding AAC

Not certain why they won't play with sound in the first place. I just tried some AAC files on my LG Nano85 (admittedly a brand new TV) and it's playing AAC just fine. Although I noticed my AVR is reporting the audio as AC3. That means the TV is converting the audio itself. I currently have my TV using the Generic profile, so no transcoding at all by Serviio.

But AAC is a standard audio format that I would expect almost any TV to support. Perhaps try a few other TV profiles and see what happens. But first just try Generic and see if they play.
Dan

Samsung NU7100 4K TV, Samsung JU7100 4K TV, Sony BDP-S3500, Sharp 4K Roku TV, Insignia Roku TV, Roku Ultra, Premiere and Stick, Nvidia Shield, Yamaha RX-V583 AVR.
Primary server: Intel i5-6400, 8 gig ram, Windows 10 Pro, 22 TB hard drive space | Test server Windows 10 Pro, AMD Phenom II X4 965, 8 gig ram

HOWTO: Enable debug logging HOWTO: Identify media file contents
<<

lojackamater

Serviio newbie

Posts: 5

Joined: Sat Sep 12, 2020 9:39 pm

Post Sat Sep 12, 2020 10:52 pm

Re: Need help with profile for transcoding AAC

Sorry, I failed to mention that the audio was not playing when the profile was set to the generic one (seems to be the default profile).

Also, the LG tv model number is OLED65B8PUA from 2018.
<<

atc98092

User avatar

DLNA master

Posts: 4029

Joined: Fri Aug 17, 2012 10:22 pm

Location: Washington (the state)

Post Sun Sep 13, 2020 3:08 am

Re: Need help with profile for transcoding AAC

I just downloaded the manual for the OLED65B8PUA, and it makes no mention of what media is supported. But I certainly would expect a 2018 model, especially one of the OLED models, to support AAC audio. But it's just another reason I don't bother using any TV interface for playing media from my Serviio server. There's always a compromise with them somewhere. Instead, I've used Blu Ray players, Roku and Nvidia Shield for my players. Particularly with the Shield, it just plays everything without transcoding, and I get bitstream lossless audio (including Atmos and DTS:X) as well. I just use the TV for a display, or if I watch something over broadcast TV. And your OLED has a fantastic display.
Dan

Samsung NU7100 4K TV, Samsung JU7100 4K TV, Sony BDP-S3500, Sharp 4K Roku TV, Insignia Roku TV, Roku Ultra, Premiere and Stick, Nvidia Shield, Yamaha RX-V583 AVR.
Primary server: Intel i5-6400, 8 gig ram, Windows 10 Pro, 22 TB hard drive space | Test server Windows 10 Pro, AMD Phenom II X4 965, 8 gig ram

HOWTO: Enable debug logging HOWTO: Identify media file contents
<<

lojackamater

Serviio newbie

Posts: 5

Joined: Sat Sep 12, 2020 9:39 pm

Post Sun Sep 13, 2020 5:00 am

Re: Need help with profile for transcoding AAC

I do have a roku. I will try that with the LG tv and report back.
<<

atc98092

User avatar

DLNA master

Posts: 4029

Joined: Fri Aug 17, 2012 10:22 pm

Location: Washington (the state)

Post Sun Sep 13, 2020 4:03 pm

Re: Need help with profile for transcoding AAC

lojackamater wrote:I do have a roku. I will try that with the LG tv and report back.

Make sure you select the appropriate profile for your model Roku. I created a number of profiles to better match their various abilities.
Dan

Samsung NU7100 4K TV, Samsung JU7100 4K TV, Sony BDP-S3500, Sharp 4K Roku TV, Insignia Roku TV, Roku Ultra, Premiere and Stick, Nvidia Shield, Yamaha RX-V583 AVR.
Primary server: Intel i5-6400, 8 gig ram, Windows 10 Pro, 22 TB hard drive space | Test server Windows 10 Pro, AMD Phenom II X4 965, 8 gig ram

HOWTO: Enable debug logging HOWTO: Identify media file contents
<<

lojackamater

Serviio newbie

Posts: 5

Joined: Sat Sep 12, 2020 9:39 pm

Post Sun Sep 13, 2020 7:47 pm

Re: Need help with profile for transcoding AAC

So the roku works fine on the LG tv with the generic profile but there's a slight bit of buffering with the loading screen.

Would the correct profile for this roku model help with the buffering?
My roku model is 3700x (express) from 2016 but I'm unsure which would be the correct profile.
<<

atc98092

User avatar

DLNA master

Posts: 4029

Joined: Fri Aug 17, 2012 10:22 pm

Location: Washington (the state)

Post Sun Sep 13, 2020 10:24 pm

Re: Need help with profile for transcoding AAC

The Roku Express is a newer 1080p model, so the 2016+ 1080 profile is the best fit. If everything you have plays using the Generic profile, that means all your media is playable on a Roku without transcoding, so really not benefit to using a specific profile. But if you ever add media that isn't supported by a Roku, then the profile should transcode what is needed and send the rest through.

For example, Roku devices only support four video containers: MP4, MKV, MOV and TS (M2TS and TS). For codecs, the video has to be H.264/MP4. and your Express should handel H.262/MPEG2 as well. The audio actually has a fair number of supported codecs, so rather than listing them here I'll link the support page with them: https://support.roku.com/article/208754908

Since the Express isn't a 4K player, it doesn't support H.265 video. If you have any DTS audio, Roku will pass the bitstream, but you have to be using something that supports DTS. Very few TVs do, but virtually all AVRs with HDMI jacks do.
Dan

Samsung NU7100 4K TV, Samsung JU7100 4K TV, Sony BDP-S3500, Sharp 4K Roku TV, Insignia Roku TV, Roku Ultra, Premiere and Stick, Nvidia Shield, Yamaha RX-V583 AVR.
Primary server: Intel i5-6400, 8 gig ram, Windows 10 Pro, 22 TB hard drive space | Test server Windows 10 Pro, AMD Phenom II X4 965, 8 gig ram

HOWTO: Enable debug logging HOWTO: Identify media file contents
<<

lojackamater

Serviio newbie

Posts: 5

Joined: Sat Sep 12, 2020 9:39 pm

Post Sun Sep 13, 2020 10:28 pm

Re: Need help with profile for transcoding AAC

Understood.

Thanks for the help!

Return to Transcoding

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.